DE-BIRTH

In het werk “DE-BIRTH” wordt de dood en het leven letterlijk op een vel papier samengebracht.

 

De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een interessante paddenstoel. Dit komt door zijn veranderende uiterlijk: van een witte bol transformeert hij geleidelijk tot een afstotende zwarte massa. Dit proces genaamd “deliquescence” wordt door de zwam gebruikt om zich voort te planten.

Het hymenium van de zwam, waar de lamellen met de sporen zich bevinden, zitten bij deze paddenstoel te dicht op elkaar. Hierdoor kan de zwam zijn sporen niet makkelijk kwijt aan de lucht.

Door zichzelf van onder naar boven af te breken ontstaat er meer ruimte tussen de lamellen, waardoor de sporen de ruimte krijgen om in de lucht te worden meegenomen. De afgebroken onderdelen van de zwam vormen de zwarte vloeistof, wat bestaat uit de dode onderdelen van de paddenstoel en ook wat sporen.

Het organisme die zich normaal gesproken al in verband brengt met het nieuwe leven en de dood, past het hier dus ook op zichzelf toe.

 

Het afbrekingsproces van een geplukte zwam kan worden waargenomen met het blote oog, het speelt zich vaak af binnen enkele uren tot een dag. Dit proces is vast gelegd door hun ‘sporen’ van het verleden en wat had kunnen zijn in de toekomst, op het papier te vereeuwigen.

Deze schimmen die achterblijven op het papier vormen een nieuwe blik waarmee er naar de zwam gekeken kan worden.

Hierbij is ook met de weergave van het proces gespeeld. Door sommige delen maar voor een korte tijd op het papier te laten liggen, terwijl andere delen helemaal één zijn geworden met het papier.

Soms zijn de overblijfselen van de hoed of het hymenium nog letterlijk aanwezig.

*Een aantal van deze prints zijn te koop, voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.