top of page
DE-BIRTH

In het werk DE-BIRTH worden de dood en het leven letterlijk op een vel papier samengebracht.

 

De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een interessante paddenstoel. Dit komt door zijn veranderende uiterlijk: van een witte bol transformeert hij geleidelijk tot een afstotende zwarte massa. Dit proces genaamd “deliquescence” wordt door de zwam gebruikt om zich voort te planten.

Het hymenium van de zwam, waar de lamellen met de sporen zich bevinden, zitten bij deze paddenstoel te dicht op elkaar. Hierdoor kan de zwam zijn sporen niet makkelijk kwijt aan de lucht.

Door zichzelf van onder naar boven af te breken ontstaat er meer ruimte tussen de lamellen, waardoor de sporen de ruimte krijgen om in de lucht te worden meegenomen. De afgebroken onderdelen van de zwam vormen de zwarte vloeistof, wat bestaat uit de dode onderdelen van de paddenstoel en een deel van de sporen. Het afbrekingsproces van een geplukte zwam kan worden waargenomen met het blote oog, het speelt zich vaak af binnen enkele uren tot een dag.

 

Het organisme die zich normaal gesproken al symbolisch in verband brengt met wedergeboorte, past het hier op zichzelf toe.

 

DSC03475(1).jpg
DSC033729(1).jpg
DSC03379(1).jpg

 Dit proces is vast gelegd door hun sporen van het verleden en wat had kunnen zijn in de toekomst op het papier te vereeuwigen. Deze schimmen die achterblijven op het papier vormen een nieuwe manier om naar de zwam en zijn voortplantingsproces te kijken.

Hierbij is ook met het proces gespeeld, door sommige delen van de zwam voor een korte tijd op het papier te laten liggen, terwijl andere delen helemaal één zijn geworden met het papier, ontstaan er verschillende soorten afdrukken. Soms zijn de overblijfselen van de hoed of het hymenium nog letterlijk aanwezig.

DSC03452(2).png.jpg
DSC03438(2).jpg
DSC03478(1).jpg
DSC03507.jpg
bottom of page