BASTPORTRETTEN

Bast, iets wat we allemaal wel kennen, maar kennen wij het ook echt zo goed?

Op het eerste gezicht lijkt het niet heel veel bijzonders, een statische laag.

Echter bij nadere observatie blijkt het tegenovergestelde de realiteit.

Op deze laag van de boom gebeurt veel. Behalve de processen van de boom zelf,

zijn er ook nog andere organismen die gebruik maken van deze wereld. Zo heb je mieren die een soort snelweg aanleggen op de stam, en korstmossen die er hun thuis plaatsen.

Op die manier wordt de bast bijna een soort kleine wereld, waar zich allerlei avondturen op afspelen.

Op microniveau valt er zo veel te ontdekken. Wat eerst zo statisch lijkt, bloeit dan ineens op tot een plek waar veel verscholen gebeurtenissen afspelen.

 

En net als dat een vingerafdruk per persoon verschilt (door zowel genetische kenmerken  als door invloeden van buiten af), heeft elke boom ook zijn eigen bast. Je kan per soort boom natuurlijk wel een overeenkomend patroon herkennen, maar nooit heb je een identike bast.

Deze 20 afdrukken van individuen die ik ben tegengekomen tijdens dit project. Teruggebracht tot de kern van hun beeld, zodat er met een nieuwe blik naar gekeken kan worden. Je zou ze kunnen zien als een vervelde huid of een versteend moment van tijd.

 

Op de achterkant hebben ze allemaal hun eigen identiteitskaart, met de wetenschappelijke naam van de boom o, de coordinaten van de boom en de datum van de eerste afdruk afname.